Background

Demolition of the existing Willesden Green Library building and construction of a new four storey Cultural Centre including external public realm.

Situated on a triangular site between Willesden High Road, Grange Road and Brondesbury Park Road, London Borough of Brent’s vision was to create a new library building which would provide a point of cultural, social and architectural significance for the borough. The key goals were to create a space which was both welcoming and flexible, whilst being equipped with the latest technology and sustainability.

The existing library was difficult to access and maintain, the design was uninspiring, with limited main street presence or natural light internally. Led by AHMM Architects, the scheme has regenerated the existing facility to create a community landmark in Brent, with a range of new services.

Our Role

During the pre-contract stage of the project, our main functions were cost planning and the negotiation of an appropriate Design & Build Contract Sum with Galliford Try for the Cultural Centre. Our role during the post contract phase was to undertake valuations and to monitor client variations to the original scheme, including management of the various provisional sums, and FF&E budget for the fitout works. At the end of the project we provided a detailed procurement audit of the actual construction costs in order to verify that the Client had achieved value for money.

Our Impact

The Cultural Centre now provides a focal point for the community, and includes Library space, a Customer Contact Centre for the provision of social services, a museum, archive facility, function space for arts and cultural performances, a café and office space for staff and the social services teams. A significant high quality public realm space, including communal benches, soft landscaping and creative play features was also provided.

The scheme was BREEAM excellent and had an EPC A rating, it encompassed a number of sustainable technologies including green roofs, ventilation through openable glazed rooflights, combined heat and power plant (shared with the adjacent residential development) and drainage attenuation measures.

Image courtesy of Galliford Try Building